Рислінг білий (Рейнський) – сорт середнього періоду дозрівання з досить постійною врожайністю.
Кущі середньорослі, розпускання нирок середнє, пагони досить товсті, з розширеною верхівкою, пухнасті та білуваті. Бажано садити саджанці Рислінг Рейнський на горбисті ділянки з гарною експозицією і досить обігрівається і сухим грунтом, що містять вапно. Для нього придатне як безштамбове чотирирукавне формування (довжина рукавів 40-60 см) при покривній культурі, так і формування на високому штамбі без укриття кущів на зиму. На ділянці сортової агротехніки УНДІВів ім. В. Е. Таїрова найкращі результати - 85-95 ц/га - на безштамбовому віялі були досягнуті при навантаженні на кущ 28-30 пагонів, з яких 26-28 плодоносних, при довжині стрілки 7-9 очок з залишенням однієї безплідної пагони на чотири. При культурі без укриття кущів висота штамбу має бути 1,2 м з двоплечим кордоном та шістьма плодовими стрілками. При обрізанні залишають 6-7 здорових очей на втечі. Площа живлення 2,5Х1,25 м при покривній культурі, 3-3,5Х1,25-1,5 м при високоштамбовій.
Лутша підщепа для сорту Рислінг-БерландериХРіпарна Кобер 5ББ, прийнятні також РіпарнаХРупестріс 101-14, 3309,Ріпарна Глуар.
Лист середніх розмірів, округлий, темно-зеленого кольору, є помітні прожилки червоно-фіолетового кольору. Кетяги щільні та невеликого розміру, ягоди дрібні, жовто-бурштинового кольору. Шкірка щільна і соковита м'якоть з ніжним ароматним смаком.
Сорт винограду схильний до обсипання квіток при посадці винограду в невідповідних зонах. Ділянки повинні бути добре провітрювані, щоб не було завдано шкоди ботритисом.
Органолептичні характеристики вина:
Відмінне тонке вино жовто-солом'яного кольору із зеленуватими відблисками. Букет запашний, живий, запашний, делікатний.
Рислінг дуже цінний сорт для приготування соків, столових вин високої якості з своєрідним тонким букетом. Підвищена кислотність забезпечує їхню свіжість, а також придатність для шампанського виноробства.
Особливо широко цінуються вина з берегів Рейну та Мозеля.
Вегетаційний період:
Від розпускання бруньок до знімної зрілості ягід у Генічеську проходить 148 днів при сумі активних температур 2896 градусів в Одесі – 161, у Ялті – 150 днів. Дозрівання ягід настає на початку третьої декади вересня. Кущі сильнорослі. Визрівання лози добре.
Стійкість;
Рислінг нестійкий до одіуму, до бактеріального раку, сильно сприйнятливий до сірої гнилі ягід, особливо у вологу погоду, мілдю уражається меншою мірою, ніж інші сорти. Філоксеростійкість цього сорту низька, ушкоджується він і гроздовою листовійкою.
Сорт виявляє схильність до осипання квіток, зав'язи та горошення ягід. Він краще за інших покривних сортів переносить зими і завдяки пізнішому розпусканню очей меншою мірою ушкоджується ранньовесняними заморозками.