Аметист - мм'яко-насіннєва столова форма надраннього терміну дозрівання (Антей магарацький х Таврія).
Квітка двостатева. Кетяги великі, гіллясті або крилаті, пухкі та середньої щільності, масою 500-1500г.
Ягода від світлої до темно-фіолетової, овальна та овально-подовжена середньою масою 5-6г (при перевантаженні). Шкірка тонка, еластична. М'якуш м'ясисто-соковитий і дуже солодкий. Смак приємний, гармонійний із слабким мускатним ароматом. Врожайність 150 ц/га.
Кореневласні кущі сильнорослі, лоза визріває добре.
Стійкість до мілдью, сірої гнилі, оідіуму висока. Стійкість до морозу висока. В умовах міста Каховки у 2012 р. без укриття переніс зниження температури до -30 С. Збирання врожаю у 2012 р. почалося 10 липня, у 2013 р. – 17 липня (кущі були перевантажені). Представлені фото зроблено у 2013р.
За попередніми даними форма характеризується польовою стійкістю до філоксери.
Подальше вивчення форми продовжується.